Witaj, Gość
Idź na dółS: 1
TEMAT: JESIENNE SŁOWO-OBRAZY
2 Lata, 10 Miesiące temu #1937
JESIENNE SŁOWO-OBRAZY _GEN_PRINT
Bardzo dziękuję Wam za aktywny udział w zajęciach, oby tak dalej!, i z miejsca zachęcam do tworzenia/komponowania słowo-obrazów.
Idea jest taka, aby dokonać "transpozycji pojęć na wyobrażenia" - takich jak PATRIOTYZM, NIEPODLEGŁOŚĆ i NARÓD - i za pomocą liternictwa, koloru oraz kształtu dać efektowne, ciekawe, głębokie, ironiczne lub jakiekolwiek inne odczytanie sensu wspomnianych słów, które będzie zarazem atrakcyjne estetycznie.

Prace nadsyłajcie i śmiało pokazujcie, będziemy o nich dyskutować, oceniać je i interpretować.

Zmierzcie się zatem z pojęciami, które są i bogate w treść, i niebezpieczne oraz banalne, a używane bywają rozmaicie. Nadajcie im sens lub sensu je pozbawcie!

Powodzenia! Czekam niecierpliwie na rezultaty!
Filip Modrzejewski
Pamiętaj, że nawet ukryte emotikony działają
Nzal.
Filip Modrzejewski

2 Lata, 10 Miesiące temu #1938
O:JESIENNE SŁOWO-OBRAZY _GEN_PRINT
No to będę pierwszy. Końtrola łączności Nie cierpię forum :-/ Nie da się tego zastąpić listą mailową, np. na Yahoo?

A merytorycznie, to mam pytanko; czy stawiać przecinek przed "i" nakazuje ten słynny uzus?
czarek

2 Lata, 10 Miesiące temu #1939
spójniki w działaniu _GEN_PRINT
Odbiór!

Co do kwestii forum nie wypowiadam się. Bo się nie znam.
Co do użycia przecinka:

gdy spójnik jest powtórzony, przecinek stawiamy:
Np. ...i Adam, i Zosia...

Gdy w zdaniu pojawia się wtrącenie, wydziela się je przecinkami, jak użyte przeze mnie "oby tak dalej!".
Czy o te przecinki chodziło?

Interpunkcja i jej zasady są skądinąd dość dobrze opisane przez językoznawców.

F
Nzal.
Filip Modrzejewski

2 Lata, 10 Miesiące temu #1940
O:JESIENNE SŁOWO-OBRAZY _GEN_PRINT
Listę mejlową dla chętnych zrobię, potrzebuję na to chwilkę (muszę Joomlę rozpracować w tej kwestii). Zwracam tylko uwagę, że ewentualne listy będą ulotne jak wiatr i nic z nich nie zostanie.
Nzal.
Robert Chwałowski

2 Lata, 10 Miesiące temu #1941
O:spójniki w działaniu _GEN_PRINT
"oby tak dalej!"
Faktycznie, przepraszam, wszystko jest w porządku; człon wtrącony oddzielamy przecinkiem nawet wówczas, gdy po nim następuje spójnik i. Człowiek głupieje przez ten internet... Zmyliło mnie chyba dziwne sformatowanie się tekstu w przeglądarce.
czarek

2 Lata, 10 Miesiące temu #2009
ORĘDZIE ALBO JESIENNE SŁOWO-OBRAZY _GEN_PRINT
Dziękuję wszystkim za falę uczuć patriotycznych i narodowych oraz uniesienie niepodległościowe!
Jeno was kilkoro do tej pory, typo-patriotów, co na to reszta?!
JAK WAM SIĘ PODOBAJĄ PROJEKTY?

Na razie zwracam uwagę na to, że często gęsto sięgają do typowego, konwencjonalnego arsenału środków, są raczej komiczne niż poważne, przebrane w barwy narodowe, a zarazem ironiczne.
Choć nie brutalnie ironiczne.
Nadto są różnorodne stylowo, co zresztą bardzo mnie cieszy. Będzie o czym rozmawiać.

Ale hurtem opisywać prac nie chcę i czekam na następne niecierpliwie. I na komentarze.

FM
Nzal.
Filip Modrzejewski

GóraS: 1